Kysymyksiä ja vastauksia

Moni koiranomistaja varmasti samaistuu tähän - kun koiran kanssa on ihmisten ilmoilla, saa vastaantulijoilta vaikka minkälaisia kysymyksiä koirasta. Ja eihän siinä mitään, kiva vain että koirat kiinnostavat ja herättävät ajatuksia.

Ajattelin koota tähän muutamia kysymyksiä (mieleen jääneitä, yleisimpiä ja ehkä huvittavimpiakin)


- Tykkääkö Vili uida?
• Täytyy sanoa, että eipä juurikaan. Vili tykkää kahlailla ja muuten möyriä vedessä, mutta harvoin Vili uimalla ui. Vesi on silti mieluinen paikka, mielellään Vili viettäisi vaikka koko päivän veden äärellä. Täytyy vielä lisätä, että Vili osaa uida ja pariin kertaan tämä taito on ollut kyllä hyödyllinen kun esimerkiksi kerran Vultto tassutteli laiturilla ja katseli taaksensa eikä tajunnut, että laituri päättyy. Sitten olikin uitava nolona takaisin rantaan....

- Onko tämä helppo rotu?
• Yleisesti ottaen mielestäni on. Ainahan koirassa on työtä, mutta suomenlapinkoira on hyvin sopeutuvainen, avoin ja ystävällinen, joten ainakin meillä elo on ollut kohtuullisen leppoisaa. Mutta. Tämä riippuu niin koiran luonteestakin, on Vilinkin kanssa välillä joitain asioita, jotka aiheuttavat pään vaivaa... Turkinhoito tms. on lappalaisen kanssa helppoa, koska sitä ei liiakseen ole. (Käytännössä vain karvanlähtöaikana)

- Millaiselle ihmiselle tämä rotu sopii?
• Sanotaanko, että lapinkoira on aika sopeutuvainen rotu. Niitä asuu niin kaupungin ydinkeskustassa kuin maaseudun rauhassakin. Näimpä ollen meitä lappalaiskoiraihmisiäkin on moneen lähtöön. Kuitenkin jonkinlaista puuhaa koiralle olisi hyvä tarjota, ihan parinkymmenen minuutin lenkityksellä ei kovin moni lapinkoira tule tyytyväiseksi. Ja ainakin Vili, kuten aika moni muukin lapinkoira, tykkää puuhata yhdessä ihmisten kanssa eli aktiivisuutta vaaditaan jonkin verran.
- Mistä Vilin nimi on keksitty?
• Ensin täytyy mainita, että Vilin nimi sopii sille kuin nenä päähän. ;) Kun pennun ottamista suunniteltiin, alkoi tietysti samalla sopivan nimen pohtiminenkin. Listoja ja vaihtoehtoja oli, mutta kuitenkin SE oikea nimi oli hakusessa. Sitten kerran, kun ajelimme pentua katsomaan isäni sanoi, että pennusta tulee Vili. Ja siinähän se oli, juuri sopiva nimi!

- Vilin "hyvät" ja "huonot" puolet?
• Jaahas... Tässäpä muutamia:
Positiivisia puolia tietysti löytyy omasta koirasta vaikka kuinka paljon...;) Mutta päällimmäisenä tuli mieleen iloisuus, avoimuus, aktiivisuus ja ystävällisyys
Ja heikoimpia puolia taas ovat ehkä välillä liiallinen uteliaisuus (se kun KAIKKI pitäisi saada selville...) ja haukkuminen (esimerkiksi kun kopin yläpuolella pörrää sudenkorentoja tai pihan yli hyppii jänis, olisi siitä vain pakko ilmoittaa!) Joissain tilanteissa myös toivoisin, että Vili olisi rohkeampi.
Mutta kokonaisuudessaan hyvä, kompakti paketti tämä herra. Ja niinhän se on, että luonne niin hyvine kuin huonoine puolineenkin tekee koirasta koiran...;)

- Vilin oudot tai hassut tavat?
• Näitähän on! Mutta päällimmäisenä mieleen tulee eri pehmolelujen kuljettelu ja erityisesti halu viedä niitä ulos, myöskin välillä lelujen hoitaminen, "puutarhanhoito" samanaikaan kun hihnapää tekee sitä, vedessä kahlaillessa veden haukkailu vuoron oikealta ja vasemmalta nopealla tahdilla ja "katsekontaktin" ottaminen, kun olisi jotain hyvää syötävää esillä. (Siis Vili yrittää ottaa katsekontaktia, mutta nopeutetulla tahdilla monta kertaa peräkkäin niin että pää vain heiluu edes takaisin...)Loppuun vielä muutama sellainen kysymys, jotka saavat väkisinkin hymyn huulille ;)

- Onko se susi? Onko se karhu?
 • Heh, en tiedä onko näiden tämän tyylisten kysymysten kysyjät aina niin tosissaan (ehkä jotkut oikeasti ovat olleet, kun ihan vakavan oloisina ovat kysyneet) mutta kyllä meillä asustelee ihan ehta aito suomenlapinkoira :)

- Mangusti, mangustihan se on?
• Näin sain kuulla, kun eräällä lenkillä Vili nousi kahdelle tassulle, jotta näkisi vähän korkeammalle...

Tällaista tällä kertaa!

PS. Myös kommenttiboxiinkin voi kirjoitella kysymyksiä, niin niitä ihan tavallisia kuin huumorilla höystettyjä :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit