Terveys osana koiran hyvinvointia

Heippa! Tällä kertaa vähän erilaisempaa aihetta ja kirjoitusta, nimittäin kirjoitan pienen postaussarjan, jonka aiheet käsittelevät koirien hyvinvointia. Toivottavasti osaan löytää juuri ne kiinnostavimmat pointit ja heräteltyä hieman ajatuksia näistä aiheista.

Näin ihan alkuun haluan sanoa, että en ole alan asiantuntija. Haluan vain keroa yhden tavallisen koiranomistajan näkökulman tähän aiheeseen ja näin raottaa hieman omia käsityksiä koiran terveydestä suhteessa koiran hyvinvointiin.

Terveys&jalostus

Kun vastuuntuntoinen koirankasvattaja alkaa suunnittelemaan tulevaa pentuetta, hän kiinnittää ensisijaisesti huomiota koirien hyvinvointiin ja terveyteen - Onhan nämä koko jalostuksen pohja, josta asiaa aletaan rakentamaan eteenpäin. Tosin jalostuksessa täytyy huomioida todella paljon eri asioita, joten terveys ja hyvinvointi ei ole ne ainoat huomionarvoiset asiat.
Esimerkiksi luonne on myös hyvin tärkeä - ja tässä tuleekin vastaan jalostuksen monimutkaisuus. Jos sinulla on kaikin puolin todella terve koira, mutta sen luonne ei ole kunnossa, onko koira hyvinvoiva? Tai toisinpäin ajateltuna onko todella upean luonteen omaava, mutta todella sairas koira hyvinvoiva?

 
Sittenpä yhteen viime vuosina hyvin paljon esillä olleeseen asiaan. Mediassa sekä muualla koiramaailmassa on kohuttu ja puhuttu paljon ylijalostetuista koirista. En pysty kommentoimaan asiaa kovin laajasti, koska minulla ei ole kovin paljoa kokemusta tästä aihepiiristä. On ikävää, että joissakin roduissa jalostus on mennyt ns. ''yli'' ja koirat joutuvat kärsimään siitä oman terveytensä puolesta.  Tämän tyyppinen ylijalostaminen on varmasti monen asian summa ja tapahtunut vuosien saatossa pikkuhiljaa. Koirien jalostajat tähdänneet vain tietynlaisen ulkomuodon ''hinnalla millä tahansa'' tajuamatta samalla koiran hyvinvointia ja terveyttä.

On hyvä, että asiaa on nostettu esille, koska uskon ja toivon, että näin kasvattajat kiinnittävät enemmän huomiota terveyteen jalostuksessa. Täytyy vielä todeta, että onneksi ''ylijalostaminen'' ei ole kaikkien rotujen riesa (ainakaan vielä) ja maailmasta löytyy vielä ilahduttavan terveitä rotuja, esimerkiksi juuri suomenlapinkoira.:)

 
 

Pennun valitseminen

Kun koiran pentua harkitseva alkaa miettimään millaisen pennun hän haluaa, terveys on yksi tärkeimmistä seikoista mihin kiinnitetään valinnassa huomiota (ainakin toivottavasti!!). Asia ei ole kuitenkaan kaikista selkein tai helpoin juttu, koska jalostus on monimutkaista ja läheskään kaikkia sairauksia ei voida ennalta arvata. Vaikka kuinka valitsisit pennun, jonka sukujuurissa on esim. suurin osa A-lonkkaisia koiria, voi sinun koirallasi jostakin syystä olla C-lonkat. Luonto on arvaamaton!;)
Nykyään on kuitenkin panostettu yhä enemmän koirien terveystutkimuksiin ja monia sairauksia voidaan näin tiedostaa ja jopa ennaltaehkäistä.

Pentuajan vaikutus terveyteen

Pentuajan kokemukset vaikuttavat koiran luonteeseen. Mutta mikä merkitys pentuajalla on terveyteen, kun koira on aikuinen? Yleisesti esimerkiksi raaka-ruokintaa pentuaikoina on pidetty hyvänä tulevaisuuden terveyden näkökulmasta. Aiheesta on tehty joitakin tutkimuksia, mutta hyvin tarkkaa linjaa tuskin niiden pohjalta kannattaa vetää.

Oma näkemykseni on, että pentuajalla on /voi olla merkitystä koiran terveyteen aikuisena, mutta kun pennulle tarjoaa perus pennunruokaa ja sopivasti liikuntaa niin ei voi mennä pahasti pieleen.

Pentuaikana on todella paljon kaikkea muistettavaa, joten ei ole ihme, että ihan joka asiaa ei tule silloin ajatelleeksi. Meillä Vili on ensimmäinen koira, joten pentuaika meni todella nopeasti pää pyörällä kaikesta uudesta. Sanotaanko niin, että ensimmäinen koira opettaa, joten jatkossa pentuaikaan suhtautuisin hieman eri tavalla. Terveyteen liittyviä asioita en kyllä tekisi kovin paljon eri tavalla, koska Vili on ollut aina todella terve koira! Vilin pentuaikana terveyteen ei kiinnitetty sen ihmeemmin huomiota; huolehdimme vain tarvittavat rokotukset ja yms. tarkastukset, Vili söi ihan peruskotiruokaa jauhelihalla, viilillä ja penturaksuilla ja liikuimme sen verran mitä pikkukoira jaksoi temmeltää.



Aktiivisuus ja hyvinvointi

Aktiivinen koira on hyvinvoiva koira. Onko asia kuitenkaan ihan näin? Tämä riippuu varmasti ihan rodusta ja yksilöstä. Aktiivinen rotu/yksilö vaatii tekemistä enemmän kuin jokin muu koira ja yleensä pentua ostaessa tämä seikka pitäisi olla tiedossa. Koira on hyvinvoiva sen mukaan mikä on sen tarve aktiivisuuteen ja myös sen mukaan mihin koira on tottunut elämänsä aikana. Kuitenkin uskon, että jokainen koira välittää aktiivisuudesta ja tekemisestä, toiset vain enemmän ja toiset vähemmän.

 
 
Minusta koira voi olla hyvinvoiva, vaikka se ei viettäisi montaa tuntia päivässä jossakin ohjatuissa koiratreeneissä. Mutta ei koiran tehtävä ole olla vain sohvan koristeena, vaan jokainen koira vaatii liikuntaa, lajitovereiden seuraa, ihmisen huomiota ja yhdessä tekemistä. Se voi olla vaikka pieni temppujen koulutushetki tai kävelyretki uimarannalle keppiä heittämään, mutta se että koira on päivästä toiseen sisällä ilman huomiota tai lenkkeilyä ei ole koiran elämää. Aktivisuuden määrä riippuu vain yksilöstä, toiselle koiralle riittää se lyhyempi kävelylenkki kadulla ja toinen tarvitsee päästä jahtaamaan jänistä moneksi tunniksi metsään, niin kuin ollut sen rodun alkuperäinen käyttötarkoituskin.

 
 

Seuraavaksi kirjoitan siitä, millaista on hyvä elämä koiralla. Aihe liippaa läheltä myös tätä tekstiä, mutta yritän olla toistamatta itseäni...;)

 
- Kesäterkuin Anni ja Vili -

 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkoisen kesäillan tunnelmia